Pridaj zaujímavosť

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/svinica-1.jpg

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/raj-1.jpg

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/hodkovce-1_0.jpg

Náš tip!

24.06.2016 - 25.06.2016
Spišská Nová Ves

Nikto presne nevie, kedy boli zložené prvé veršované fígle, dnes známe pod názvom spišské klapancie. Pestrá zmes prekárania, láskavého humoru, radosti zo života a najmä schopnosť zasmiať sa na vlastných neduhoch, vytvorila z tohto literárneho fenoménu obľúbenú zábavu.
Možno aj na to mysleli organizátori Dní humoru na Spiši, keď sa rozhodli doplniť pestrú kyticu výnimočných podujatí o ďalšie.
Divadelné sály, ale aj voľné priestranstvá v strede mesta, poskytnú priestor bohatej ponuke jarmočných divadiel, kabaretov, hudobných produkcií, ale aj tvorivých dielní pre detičky i skôr narodených. To všetko bude popretkávané ľudovým humorom, zo studnice ktorého si budú môcť návštevníci načierať a piť plnými dúškami.
Príďte si 24. a 25. júna 2016 precvičiť bránicu, zabudnúť na nudu všedných dní a spoznať Spišskú Novú Ves ako najveselšie miesto na Slovensku.

27. - 28.1.2018
Krompachy, Hotel Plejsy

Ak sa povie fašiangy a Slovensko, tak si môžeme vybaviť rôzne veci, ale najčastejšie sa medzi nimi budú opakovať tradičné vyprážané šišky s fajnovým lekvárom a snehobielou cukrovou posýpkou. Tieto šišky mali v rôznych končinách rôzne názvy a zachovali sa až dodnes.

Na Spiši ich volajú pankušky a práve s pankuškami je už neodmysliteľne spojený názov jediného zimného (a prvého tohtoročného) TOP podujatia Terra Incognita. Urobte si v posledný januárový víkend výlet do Krompách a zažite pravú fašiangovú náladu na svahu!

Pankuškové fašiangy sa tento rok uskutočnia skôr ako vlani, cez víkend 27. a 28. januára. Dejisko sa ale nemení – je ním svah a okolie Hotela Plejsy, kde sa toto TOP podujatie Terra Incognita odohrávalo aj v ostatných ročníkoch. V skladbe programu nenastali žiadne radikálne zmeny, a tak sa môžete okrem sladkých pankušiek tešiť aj ďalšiu pastvu pre chuťové poháriky. Domáce špeciality ponúknu Kojšovská a Slovjinská kuchňa, zabíjačkové dobroty zas lokálni

mäsiari a aj hostia z partnerských miest: Békescsaba (Maďarsko) a Nadlak (Rumunsko). Pre deti i dospelých je nachystaná súťaž v jedení pankušiek a všetkých určite zaujme aj výroba ľadových sôch. Malí kreatívci si v tvorivých dielňach vytvoria vlastnú fašiangovú škrabošku, všetci návštevníci sú tiež pozvaní do prehliadky fašiangových masiek. Dobrú náladu budú dotvárať folklórne súbory i ľudový rozprávač Jožko Jožka.

Nedeľné pochovávanie basy oživí spevácka skupina Šafolka, finalista televíznej súťaže Zem spieva. Súčasťou TOP podujatí Terra Incognita sú aj rôzne výhody a zľavy. Relax Center Plejsy ponúka všetkým lyžiarom v maskách možnosť lyžovania zdarma v sobotu medzi 13:00 a 14:00 hod. Počas celého víkendu je v Hoteli Plejsy 30-percentná zľava do wellness. 15-percentné zľavy zas dostanete v sobotu vo viacerých reštauráciách v Krompachoch.

V prvý deň fašiangových slávností je navyše zabezpečená aj kyvadlová autobusová doprava z krompašskej železničnej stanice na podujatie. Autobus bude premávať medzi 10:35 a 17:35. Presný harmonogram kyvadlovej dopravy, program a zoznam sprievodných aktivít si môžete stiahnuť priamo pod článkom.

Vidíme sa na Plejsoch :)

 

 

Spišské Tomášovce

Obec Spišské Tomášovce je pomyselnou vstupnou bránou do Národného parku Slovenský raj. Vedie z nej najjednoduchšia cesta k jednému z najkrajších výhľadov na Slovensku - Tomášovskému výhľadu. Tamojšie návštevnícke centrum vyhľadávajú turisti nielen kvôli informáciám, ale aj jedinečným produktom a zážitkom. Mimoriadnej obľube sa tešia originálne liečivé byliny či hospodársky dom s malou farmou. Projekt Thesaurus je podporený cez program KSK Terra Incognita.

 

 

Medzi najtradičnejšie dobroty na vianočnom stole patria v Košickom regióne opekance, alebo bobáľky s makom. Bobáľkam z kysnutého cesta vraj v minulosti ľudia pripisovali silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku.

Na recept z videa potrebujeme:

40 g droždia

200 g maku

1 kg hladkej múky

0,75 l mlieka

100 g roztopeného masla

práškový cukor

2 vajcia

soľ

Príprava (100 minút):

Kvások: Droždie zmiešame s asi 2 dl mlieka, pridáme štipku soli a trochu cukru. Rozmiešame najemno a zakryjeme, necháme vykvasiť za cca 10 minút.

Cesto: Následne kvások primiešame do múky, pridáme trochu cukru a roztopeného masla, štipku soli a vyklepneme dve vajcia. Cesto poriadne premiešame a dolejeme asi pol litra mlieka. Následne cesto prikryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút. Z kysnutého cesta si potom vykrojíme menšie časti - šúľky - a z nich odrežeme malé kúsky (2-3 cm), ktoré vytvarujeme do guliek.

Bobaľky potom vkladáme do rúry predhriatej na 180 stupňov a necháme piecť 15 minút. Následne ich krátko sparíme (max. 1 minútu).

Bobaľky podávame poliate roztopeným maslom a posypané poriadnou dávkou maku.

 

Dobrú chuť a krásne Vianoce!

Gelnica

Dedičná štôlňa Jozef. Symbol najzlatšej éry lokality Dolného Spiša, kde bolo kedysi baníctvo základom hospodárskeho, ale i kultúrneho rozvoja. Vznikali tu banské osady, z ktorých sú dnes obce či mestá. Aj v „životopise“ mesta Gelnica má baníctvo mimoriadny priestor a aj keď medzičasom upadlo, jeho historický prínos je využiteľný aj v súčasnosti. Kedysi banská štôlňa je dnes turistickou atrakciou aj vďaka podpore programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. V roku 2016 a 2017 sprístupnili pre návštevníkov dokopy 300 metrov, v budúcnosti by chceli návštevnícku trasu natiahnuť na 500 metrov.

Nad spišskou obcou Iliašovce vyrástol ešte v 18. storočí pompézny letohrad s parkom. Bol odrazom osvietenských ideí grófa Štefa Csákyho a jeho manželky Júlie Erdődy a zámerom jeho výstavby bolo skonštruovať miesto bez starostí, útočisko pre prívržencov slobody umení, pokoja a lásky. Letohrad bol vo svojom čase mimoriadnym miestom, no jeho sláva netrvala dlho.

Jej pád predchádzali manželské a následné ekonomické problémy Csákyovcov. Z celého areálu sa zachovala iba kaplnka, ktorú Iliašovčania nenazvú inak ako tisícročná (napriek tomu, že je oveľa mladšia). Oproti nej sa k vrcholom stromov vypína aj replika pôvodného obelisku, ktorý počas socializmu padol za obeť poľnohospodárskym záujmom. V nelichotivom stave bola ešte pred niekoľkými rokmi aj kaplnka, ktorá je už dnes, vďaka nadšencom z OZ Sans Souci, dôstojnou spomienkou na barokový zábavný park.

V roku 2017 došlo, s finančnou podporou programu Terra Incognita, k dočasnému zastrešeniu „tisícročnej“ kaplnky. Viac sa dozviete v našej najnovšej reportáži pod článkom.

 

 

Tradičné halušky s bryndzou sú považované aj za slovenské národné jedlo. Vyznačujú sa jednoduchosťou prípravy, špecifickou chuťou bryndze a tým, že zasýtia každého hladoša.

Na prípravu potrebujeme:

1 kg zemiakov

250 g polohrubej múky

300 g slaniny (na škvarky)

350 až 400 g bryndze

soľ

1 vajce

Postup:

Ošúpané zemiaky najemno postrúhame. Do zemiakovej masy pridáme múku, vajce, trochu soli a všetko poriadne premiešame. Hmotu precedíme cez sito na halušky do vriacej vody a halušky necháme variť 5 až 10 minút. Medzitým si pripravíme škvarky - na pekáči opražíme kocky slaniny. Halušky po dovarení zmiešame s bryndzou a pri servírovaní ich ozdobíme škvarkami a polejeme rozpustenou masťou.

Dobrú chuť!

Iliašovce

Inšpiratívny umelec, slovenský rekordér a ,najmä, obdivuhodný človek je Ondrej Frankovič zo Spiša. Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo o ňom písať a hovoriť. Jednak, pochádza z Košického regiónu, je totiž rodákom z Iliašoviec. No a potom sú tu dva obdivuhodné koníčky, ktorým sa venuje. Ťažko jeden postaviť nad druhý. Rozdeľme to teda tak, ako Ondrej Frankovič v jednom rozhovore – podľa letných období: v lete prežije takmer všetok voľný čas na tzv. Tiríscročnej kaplnke a v zime, keď sa tam nedá makať, zas vytvára erby a obrazy. Z farebných hliníkových nití.

Csákyovská kaplnka v Iliašovciach pochádza z roku 1773 a bola súčasťou letohrádka Sans Souci (z franc. bez starostí). Okrem samotnej kaplnky sa na tomto mieste kedysi nachádzalo ďalších 13 budov, ale tiež francúzsky park s kamenným obeliskom a vyhliadková veža. Letohrádok však dlho nevydržal, po troch desiatkach rokov ho dál v návale zlosti zničiť samotný gróf Štefan Csáky.

V roku 2006 Ondrej Frankovič založil občianske združenie Sans Souci – Letohrádok Iliašovce a s partiou nadšencov sa snaží o záchranu a uchovanie kaplnky. V roku 2017 aj s podporou programu Terra Incognita, cez mechanizmus TOP lokality združenie realizovalo zastrešenie kaplnky.

Ondrej Frankovič má ale cit aj pre drobné umelecké kreácie, ktoré ho preslávili široko-ďaleko. Od roku 1996 sa venuje vypletaniu z kovových nití a toto „remeslo“ z neho spravilo slovenského rekordéra. Dnes je človekom, ktorý má najväčšiu zbierku vypletaných erbov 138 slovenských miest, k nej aj slovenský znak a erb obce Iliašovce. Na tejto zbierke pracoval sedem rokov, svoju prácu vyčíslil na 8 760 hodín, spotreboval pri tom 63-tisíc metrov

pokovovaného vlákna a takmer 38 kíl klinčekov. Práve tento unikát priniesol Ondrejovi Frankovičovi zápis do Slovenskej knihy rekordov a jeho obrazy už obleteli desiatky krajín po celom svete. Ďalšie zaujímavosti sa dozviete aj na stránke pána Frankoviča www.erby.estranky.sk.

Jednou z tradičných a veľmi obľúbených letných pochúťok sú zemiakové guľky plnené ovocím. Ich výhodou je variabilita náplne, keďže ich môžete plniť najrôznejšími spôsobmi.

 

Na recept z videa potrebujeme:

900 g popučených uvarených zemiakov

slivky (alebo iné ovocie)

300 g hladkej múky

strúhanku

125g masla

práškový cukor

1 vajce

štipku soli

 

Postup (60 min.):

Do rozpučených zemiakov vsypeme múku a vyklepneme vajce a pridáme štipku soli. Poriadne premiešame, až kým nevznikne hladké cesto, pracovnú plochu si posypeme múkou, aby sa cesto nelepilo. Následne cesto nakrájame na malé časti, ktoré si porozťahujeme na primeranú hrúbku a budeme ich plniť slivkami (otvor z kôstky môžeme vyplniť cukrom). Rukou následne cesto po obvode slivky zacelíme a vymodelujeme tak, aby v ňom neboli trhliny. Takto pripravené knedle vkladáme do vriacej vody a necháme ich variť 5-7 minút. Následne ich vykúpeme v roztopenom masle a opražíme strúhanku, ktorú zmiešame s maslom. Slivkové knedle servírujeme posypané strúhankou a práškovým cukrom.

 

Dobrú chuť!

Na Dolnom Spiši je to vždy v októbri úplne iný svet. Svet, v ktorom sa za dobré jedlo platí fajnošmi. Svet, v ktorom dávate recenzie zásadne úsmevom, prípadne uznanlivým kývkaním hlavou dožúvajúc prvé sústo. Svet, kde sa snúbi pastva pre chuťové poháriky so zábavou a radosťou zo života. Tým svetom sú Margecianske fajnoty. Aj tohto roku boli MŇAMKOVÉ! Atmosféru si môžete pripomenúť (alebo dodatočne ochutnať) v našej fotogalérii.

Stránky

Odoberať RSS - Náš tip!