Pridaj zaujímavosť

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/svinica-1.jpg

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/raj-1.jpg

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/hodkovce-1_0.jpg

Náš tip!

24.06.2016 - 25.06.2016
Spišská Nová Ves

Nikto presne nevie, kedy boli zložené prvé veršované fígle, dnes známe pod názvom spišské klapancie. Pestrá zmes prekárania, láskavého humoru, radosti zo života a najmä schopnosť zasmiať sa na vlastných neduhoch, vytvorila z tohto literárneho fenoménu obľúbenú zábavu.
Možno aj na to mysleli organizátori Dní humoru na Spiši, keď sa rozhodli doplniť pestrú kyticu výnimočných podujatí o ďalšie.
Divadelné sály, ale aj voľné priestranstvá v strede mesta, poskytnú priestor bohatej ponuke jarmočných divadiel, kabaretov, hudobných produkcií, ale aj tvorivých dielní pre detičky i skôr narodených. To všetko bude popretkávané ľudovým humorom, zo studnice ktorého si budú môcť návštevníci načierať a piť plnými dúškami.
Príďte si 24. a 25. júna 2016 precvičiť bránicu, zabudnúť na nudu všedných dní a spoznať Spišskú Novú Ves ako najveselšie miesto na Slovensku.

Tradičné halušky s bryndzou sú považované aj za slovenské národné jedlo. Vyznačujú sa jednoduchosťou prípravy, špecifickou chuťou bryndze a tým, že zasýtia každého hladoša.

Na prípravu potrebujeme:

1 kg zemiakov

250 g polohrubej múky

300 g slaniny (na škvarky)

350 až 400 g bryndze

soľ

1 vajce

Postup:

Ošúpané zemiaky najemno postrúhame. Do zemiakovej masy pridáme múku, vajce, trochu soli a všetko poriadne premiešame. Hmotu precedíme cez sito na halušky do vriacej vody a halušky necháme variť 5 až 10 minút. Medzitým si pripravíme škvarky - na pekáči opražíme kocky slaniny. Halušky po dovarení zmiešame s bryndzou a pri servírovaní ich ozdobíme škvarkami a polejeme rozpustenou masťou.

Dobrú chuť!

Iliašovce

Inšpiratívny umelec, slovenský rekordér a ,najmä, obdivuhodný človek je Ondrej Frankovič zo Spiša. Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo o ňom písať a hovoriť. Jednak, pochádza z Košického regiónu, je totiž rodákom z Iliašoviec. No a potom sú tu dva obdivuhodné koníčky, ktorým sa venuje. Ťažko jeden postaviť nad druhý. Rozdeľme to teda tak, ako Ondrej Frankovič v jednom rozhovore – podľa letných období: v lete prežije takmer všetok voľný čas na tzv. Tiríscročnej kaplnke a v zime, keď sa tam nedá makať, zas vytvára erby a obrazy. Z farebných hliníkových nití.

Csákyovská kaplnka v Iliašovciach pochádza z roku 1773 a bola súčasťou letohrádka Sans Souci (z franc. bez starostí). Okrem samotnej kaplnky sa na tomto mieste kedysi nachádzalo ďalších 13 budov, ale tiež francúzsky park s kamenným obeliskom a vyhliadková veža. Letohrádok však dlho nevydržal, po troch desiatkach rokov ho dál v návale zlosti zničiť samotný gróf Štefan Csáky.

V roku 2006 Ondrej Frankovič založil občianske združenie Sans Souci – Letohrádok Iliašovce a s partiou nadšencov sa snaží o záchranu a uchovanie kaplnky. V roku 2017 aj s podporou programu Terra Incognita, cez mechanizmus TOP lokality združenie realizovalo zastrešenie kaplnky.

Ondrej Frankovič má ale cit aj pre drobné umelecké kreácie, ktoré ho preslávili široko-ďaleko. Od roku 1996 sa venuje vypletaniu z kovových nití a toto „remeslo“ z neho spravilo slovenského rekordéra. Dnes je človekom, ktorý má najväčšiu zbierku vypletaných erbov 138 slovenských miest, k nej aj slovenský znak a erb obce Iliašovce. Na tejto zbierke pracoval sedem rokov, svoju prácu vyčíslil na 8 760 hodín, spotreboval pri tom 63-tisíc metrov

pokovovaného vlákna a takmer 38 kíl klinčekov. Práve tento unikát priniesol Ondrejovi Frankovičovi zápis do Slovenskej knihy rekordov a jeho obrazy už obleteli desiatky krajín po celom svete. Ďalšie zaujímavosti sa dozviete aj na stránke pána Frankoviča www.erby.estranky.sk.

Jednou z tradičných a veľmi obľúbených letných pochúťok sú zemiakové guľky plnené ovocím. Ich výhodou je variabilita náplne, keďže ich môžete plniť najrôznejšími spôsobmi.

 

Na recept z videa potrebujeme:

900 g popučených uvarených zemiakov

slivky (alebo iné ovocie)

300 g hladkej múky

strúhanku

125g masla

práškový cukor

1 vajce

štipku soli

 

Postup (60 min.):

Do rozpučených zemiakov vsypeme múku a vyklepneme vajce a pridáme štipku soli. Poriadne premiešame, až kým nevznikne hladké cesto, pracovnú plochu si posypeme múkou, aby sa cesto nelepilo. Následne cesto nakrájame na malé časti, ktoré si porozťahujeme na primeranú hrúbku a budeme ich plniť slivkami (otvor z kôstky môžeme vyplniť cukrom). Rukou následne cesto po obvode slivky zacelíme a vymodelujeme tak, aby v ňom neboli trhliny. Takto pripravené knedle vkladáme do vriacej vody a necháme ich variť 5-7 minút. Následne ich vykúpeme v roztopenom masle a opražíme strúhanku, ktorú zmiešame s maslom. Slivkové knedle servírujeme posypané strúhankou a práškovým cukrom.

 

Dobrú chuť!

Na Dolnom Spiši je to vždy v októbri úplne iný svet. Svet, v ktorom sa za dobré jedlo platí fajnošmi. Svet, v ktorom dávate recenzie zásadne úsmevom, prípadne uznanlivým kývkaním hlavou dožúvajúc prvé sústo. Svet, kde sa snúbi pastva pre chuťové poháriky so zábavou a radosťou zo života. Tým svetom sú Margecianske fajnoty. Aj tohto roku boli MŇAMKOVÉ! Atmosféru si môžete pripomenúť (alebo dodatočne ochutnať) v našej fotogalérii.

Krásnohorské Podhradie

Mauzóleum Andrássyovcov patrí medzi architektonické skvosty v slovenskom, ale aj európskom meradle. Pamiatka na Andrássyovský rod sa teší stúpajúcemu záujmu návštevníkov, ktorým ale chýbalo dôstojné zázemie hodné 21. storočia. V spolupráci so Slovenským národným múzeom sa ho podarilo vytvoriť v niekdajšom strážnom dome, ktorý stojí oproti Mauzóleu. Pri návštevníkom centre zriadili aj parkovisko. Projekt bol spolufinancovaný cez nástroj fin. podpory TOP LOKALITY programu Terra Incognita sumou 15.000 eur. Viac sa dozviete v našom videu nižšie.

 

07.10.2017
Kasárne Kulturpark,Kukučínova 2, 040 01 Košice

Prvá októbrová sobota (7. 10.) bude patriť jednému z najobľúbenejších podujatí v Košiciach – ochutnávke všakovakej chuti nášho mesta cez rôznorodé polievky. Svoje kulinárske umenie predvedú pred stovkami Košičanov v Kasárňach/Kulturparku amatérske súťažné tímy, z ktorých ten s najchutnejšou polievkou získa Zlatú lyžicu a profesionáli z oblasti gastronómie, ktorí navaria nesúťažné dobroty.

Organizátor:
Výmenníky, Kultúrne centrá K13
Margecany

Margecianske fajnoty sú podujatím, ktoré v Košickom regióne nemá konkurenciu. Obrovský záujem a počet návštevníkov spôsobili, že tohtoročné vydanie posledného TOP podujatia programu Terra Incognita bude nie jedno-, ale dvojdňové. Výhovorky na sobotňajšie upratovanie alebo nedeľnú návštevu tak už neobstoja. Hor sa do Margecian! Ako?

Nuž, ak máte auto (a ochotného vodiča), voľba je zrejme jasná – cesta z Košíc do Margecian trvá do hodiny. Kvôli uzavretému mostu nad Ružínom je ale trošičku komplikovanejšia, na výber máte dve možnosti trasy, z toho jedna je spoplatnená: 1. Košice – Kostoľany n/H. – Kysak – Obišovce – Ľubovec – Miklušovce a za Klenovom odbočka doľava na Margecany (bez diaľničnej známky)

2. Košice – E50/D1 – východ z D1, Lemešany – smer Obišovce a pokračovanie trasy ako je uvedené vyššie (s diaľničnou známkou). Ak by vám vyhovovala viac táto trasa, diaľnica sa dá „obísť“ po starej ceste cez obce Budimír, Janovík a Lemešany.

Samozrejme, je tu možnosť využiť aj verejnú dopravu. Autobusom sa vám, vzhľadom na počet spojov a dĺžku i komplikovanosť cesty neoplatí cestovať, takže jednoznačnou voľbou bude vlak. Nespornou výhodou tejto formy presunu je, že sa nikto nemusí obmedzovať pri ochutnávaní dobrôt (aj tekutého charakteru). Margecany sú dobre dostupné vlakom s pomerne hustou frekvenciou spojov, samotná cesta trvá plus-mínus polhodinu. Osobné vlaky a rýchliky ZSSK odchádzajú:

- z Košíc do Margecian o: 8:08, 9:27 (v nedeľu o 9:17), 10:08, 11:27, 12:08, 13:27, 14:08, + 14:32 iba v nedeľu

- z Margecian do Košíc o: 11:55, 13:24, 14:03, 15:24, 15:55, 17:24, 17:55, 19:24, 19:54

Margecianske fajnoty prinesú bohatý program plný gastronomických zážitkov. Napokon, aj preto názov „fajnoty“... No ku kulinárskemu zážitku neodmysliteľne patrí aj dobrá hudba či zábava pre deti. A práve o programe sa viac dočítate TU, alebo v programovom bulletine pod týmto článkom v galérii.

Návštevu sobotňajšieho programu si navyše môžete spestriť menším výletom do neďalekej Gelnice. Konať sa tam totiž budú Majstrovstvá Európy Enduro 2017. Organizátori preto zariadili grátis kyvadlovú dopravu, ktorá vás z dejiska Margecianskych fajnôt odvezie na motoristické podujatie a naspäť. Autobusy budú pendlovať každú hodinu, cesta im má trvať necelú polhodinu. Počas ME Enduro bude v Gelnici

otvorená Banícka Kuchňa z Gelnice a Kojšova.Počas podujatia – iba v sobotu – ponúka 10-percentnú zľavu na jedlá na objednávku margecianska Reštaurácia Lesnica, rovnakú zľavu vám dá na pizzu aj Pivnica PUB a 10% vám z účtu odráta aj aj cukráreň a hostinec Pod orechom, a to takisto iba v sobotu. Tešíme sa na vás v Margecanoch 14. a 15. októbra!

A čo sa oplatí vidieť a navštíviť v okolí?

Určite obrovské vodné dielo v bezprostrednej blízkosti, ktoré ponúka nádhernú prírodnú scenériu – Ružín. Z Margecian sa môžete vydať po pobrežnej ceste č. 3271, ktorá lemuje priehradu. Dolný Spiš sa vyznačuje bohatou baníckou históriou, a práve tú môžete spoznávať aj v Baníckom múzeu v Gelnici, resp. v jeho vysunutej expozícii – Štôlni Jozef, ktorú múzeum – v spolupráci s organizáciou Košice Región Turizmus – neustále zveľaďuje.

Nádherný výhľad na Gelnicu si môžete vychutnať z hradného kopca Zámčisko. Je to kopec na okraji mesta, kde kedysi stál Gelnický hrad. Postavili ho v 13. storočí, no dnes sa na vŕšku nachádzajú už len jeho ruiny. Za to na kopci nájdete informačné tabule, vďaka ktorým sa – aspoň v predstavách – môžete do dávnej minulosti presunúť. V revitalizácii kopca má “prsty“ program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

Zájsť môžete aj do Krompách a neďalekého Relax Centra Plejsy, ktorého zjazdovky boli 9-krát dejiskom Európskeho pohára v lyžovaní. Aj keď v októbri si tu ešte nezalyžujete, možno vás osloví prostredie spolu s Hotelom Plesy*** (aj s wellness) a v zime sa sem vrátite aj s lyžami na pleci.

Neďaleko Margecian sa nachádza aj obec Kluknava. A v nej barokový kaštieľ, postavený pôvodne v renesančnom slohu. Postavili ho začiatkom 18. storočia zo zrúcanín Richnavského hradu. Ak by ste chceli do tohto regiónu vyraziť na dlhšie, tak práve kluknavský kaštieľ poskytuje solídne ubytovanie v nevšednom priestore. A s Kluknavou sa spája ešte jedno zaujímavé miesto – drevený krytý most – posledný svojho druhu na Slovensku. Postavili ho v roku 1832 a Kluknavu spája s miestnou

časťou Štefanská Huta. Je tiež vyhlásený za technickú pamiatku.

Košický kraj

V domácom jedálnom lístku každej gazdinej z Košického regiónu nesmie chýbať chutná plnená paprika s paradajkovou omáčkou. Ak si ju chcete uvariť, budete potrebovať:

2 hrnčeky uvarenej ryže

500 g mletého bravčového/hovädzieho mäsa

niekoľko kusov papriky

olej (na zápražku)

polohrubú múku (na zápražku)

1 cibuľu

2 vajcia

paradajkový pretlak

soľ

mletú sladkú papriku

mleté čierne korenie

bobkové listy

Postup (75 min.):

Začneme s cibuľou, ktorú ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme ju do misy spolu s mletým mäsom a do tejto zmesi vyklepneme dve vajcia. Pridáme primerané množstvo mletého č. korenia a približne rovnaké množstvo mletej papriky. Osolíme a pridáme ryžu. Celú zmes poriadne premiešame. Následne z paprík odkrojíme klobúčik (na širšom konci) a vyberieme vnútro tak, aby ostali úplne duté a mohli sme ich plniť. Do papriky následne vtlačíme masu z mletého mäsa a ryže až po vrch. Zároveň môžeme v rukách vytvarovať mäsové guľky, ktoré nebudú obalené v paprike.

Pokračujeme prípravou paradajkovej omáčky - z oleja a múky vyrobíme zápražku, do ktorej pridáme bobkové listy a celý paradajkový pretlak. Premiešame, podlejeme dostatočným množstvom vody, dokoreníme a osolíme a znova dobre premiešame. Omáčku necháme zovrieť a potom do nej vložíme nachystanú plnenú papriku a mäsové guľky. Prikryjeme a necháme variť asi 30 minút, potom už môžeme servírovať. Plnená paprika chutí skvele s čerstvým chlebíkom.

Dobrú chuť!

Okrem výrobkov remeselníkov z Košického regiónu si môže každý návštevník Regionálneho informačného bodu v metropole východného Slovenska kúpiť aj výrobky s jednou zvláštnou pečaťou.

A tá dodáva obyčajnému predmetu nebývalý rozmer, tak pre kupujúceho, ako aj pre toho, kto ho vyrobil. Každý jeden výrobok človeka s telesným či mentálnym postihnutím je niečím, čo má nevyčísliteľnú hodnotu. Je však súčasťou ergoterapie, teda terapie, pri ktorej aj znevýhodnený človek môže objavovať svoje možnosti a tvoriť. Tvoriť niečo, čo urobí inému urobí radosť.

V Košickom regióne pôsobí združenie Usmej sa na mňa, ktoré tvoria rodičia, učitelia a lekári výnimočných detí. Ich výnimočnosť spočíva v tom, že pre svoje postihnutie musia obvykle vynaložiť väčšie úsilie ako ich zdraví rovesníci. Občianske združenie sa snaží o integráciu sluchovo, zrakovo, mentálne, ale aj fyzicky postihnutých detí a mládeže. Základným poslaním je ochrana záujmov takto postihnutých osôb, organizácia rôznych podujatí a

aktivít a zlepšovanie postavenia týchto ľudí v spoločnosti, ktorej sú súčasťou. Ak si pamätáte na rapujúce dvojičky, Heňa a Nora (NH6) v televíznej talentovej súťaži, tak vedzte, že aj oni boli súčasťou občianskeho združenia Usmej sa na mňa.

 

A aj Dávid Boček, ktorý zas exceluje v plávaní a lyžovaní. Nenápadne nápadný bol tiež nadrozmerný obraz na tému „Ja a moje mesto“, ktorý zdobil fasádu košického magistrátu. Namaľoval ho, vtedy 12-ročný, Daniel Varhol zo Špeciálnej ZŠ pre deti s mentálnym hendikepom...

Ako hovorí združenie Usmej sa na mňa, ak chcete objaviť úsmev na tvári výnimočných, usmejte sa na nich!

Stránky

Odoberať RSS - Náš tip!