Pridaj zaujímavosť

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/svinica-1.jpg

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/raj-1.jpg

Vitajte na stránkach Terra Incognita

http://www.terraincognita.sk/sites/terra/files/hodkovce-1_0.jpg

Bobáľky s makom

Medzi najtradičnejšie dobroty na vianočnom stole patria v Košickom regióne opekance, alebo bobáľky s makom. Bobáľkam z kysnutého cesta vraj v minulosti ľudia pripisovali silu, zdravie, hojnosť a zveľaďovanie majetku.

Na recept z videa potrebujeme:

40 g droždia

200 g maku

1 kg hladkej múky

0,75 l mlieka

100 g roztopeného masla

práškový cukor

2 vajcia

soľ

Príprava (100 minút):

Kvások: Droždie zmiešame s asi 2 dl mlieka, pridáme štipku soli a trochu cukru. Rozmiešame najemno a zakryjeme, necháme vykvasiť za cca 10 minút.

Cesto: Následne kvások primiešame do múky, pridáme trochu cukru a roztopeného masla, štipku soli a vyklepneme dve vajcia. Cesto poriadne premiešame a dolejeme asi pol litra mlieka. Následne cesto prikryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút. Z kysnutého cesta si potom vykrojíme menšie časti - šúľky - a z nich odrežeme malé kúsky (2-3 cm), ktoré vytvarujeme do guliek.

Bobaľky potom vkladáme do rúry predhriatej na 180 stupňov a necháme piecť 15 minút. Následne ich krátko sparíme (max. 1 minútu).

Bobaľky podávame poliate roztopeným maslom a posypané poriadnou dávkou maku.

 

Dobrú chuť a krásne Vianoce!

Galéria:

Pridať nový komentár

Pridať nový komentár

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.